Industrie
Organisatie Advies
  

INTRODUCTIE

INTERNATIONALISERING

VERBETER TRAJECTEN

SALES IMPROVEMENT

INTERIM MANAGEMENT

PROGRAM MANAGEMENT

CONTACT

ACTUALITEIT

Hoe pakt u structureel kansen aan?

Het is inmiddels bekend: de succesvolste organisaties zijn voortdurend in beweging. Elke verandering biedt immers een kans. Kansen die beter renderen als ze planmatig worden aangepakt. Belangrijk hierin is dat u wel weet waar de verbeterkansen binnen uw organisatie liggen. U weet ook dat u die niet uit een managementblad haalt of op een netwerk bijeenkomst leert. U moet ze zien, want ook uw organisatie is een unieke organisatie!

Een kans zonder risico biedt weinig perspectief. Belangrijk is dat u dus ook een open blik houdt voor de bedreigingen en dat u de kans in het juiste perspectief ziet. Als u daarbij ondersteund wilt worden kunt u een adviesbureau inschakelen. Echter, de diverse organisatie adviesbureaus hebben ieder hun eigen specialisatie en daarop gebaseerde methodiek! Die zullen niet allemaal voor u even toepasbaar zijn. Waar moet u bij de keuze van uw partner dan op letten?

Belangrijk is dat u begint met een röntgenfoto van uw organisatie. Hoe is de situatie nu? Wat leeft er binnen uw bedrijf en de markt? Waar liggen kansen voor nieuwe ontwikkelingen? Wat wordt het stevig fundament voor doelgerichte groei? In ieder geval is het raadzaam een grondige analyse te maken van drie pijlers van succes:

  • Organisatie: structuur, management en werkprocessen
  • Personeel: HR-beleid en medewerkerpotentieel
  • Marketing: doelmarkten, kansrijke marktontwikkelingen, nieuwe scoringskansen

Ontwikkeling van mens en organisatie gaan hand in hand. Bij de speurtocht naar groeipotentieel wilt u dan ook gebruik te maken van high potentials op sleutelposities in alle lagen van de organisatie. Hun innovatiekracht en hun visie zijn immers van groot belang voor de ontwikkeling van uw onderneming. Interactie met het management en betrokkenheid bij de organisatie zorgen bovendien voor nieuwe energie en stimuleren het lerend vermogen.

Als ondernemer houdt u van aanpakken. Niet van geld verslindende adviestrajecten en dikke onderzoeksrapporten. Het hele traject moet effectief en efficiënt worden uitgevoerd; in maximaal drie tot vier adviesdagen.

U wilt de resultaten snel hebben en gepresenteerd in een helder en leesbaar rapport. De eerder genoemde pijlers (groeipotentie van de organisatie, het personeel en de markt) wilt u vanuit vier perspectieven toegelicht hebben:

  • Financieel (mogelijkheden voor kostenreductie en rendementsverbetering)
  • Persoonlijke groei (ontwikkelpotentieel, committent en adaptief vermogen)
  • Interne processen (efficiency en controle, knooppunten in de communicatie)
  • Sales management (verbetering van verkoopresultaten en concurrentiekracht)

Als het op implementatie en uitvoering aankomt, wilt u concrete handvatten voor een doelgericht groei- en verbeterplan. Nadat de ontwikkeladviezen zijn gerapporteerd, wilt u zelf kunnen kiezen voor mogelijke vervolgtrajecten. Desgewenst maakt u gebruik van ‘hands-on’ ondersteuning bij de implementatie van de belangrijkste ontwikkelpunten, de vertaling naar concrete activiteiten en de begeleiding van het vervolgtraject. Kortom: een duidelijk gefaseerd plan van aanpak, met een overzichtelijk investeringsplan, gekoppeld aan duidelijke meetbare resultaten.

---------

U wilt uw organisatie verbeteren? Vergeet dan het GEDRAG niet!

Om als bedrijf te groeien is het een noodzaak te blijven innoveren, frequent af te tasten wat de klanten nu ècht willen en de bedrijfsdoelstellingen daarop af te stemmen. Eigenlijk bent u dus continu bezig met verbeteren. Maar als u dat continue verbeteren nastreeft, wat is daar dan voor nodig?

Verbeteren staat of valt met het gedrag van de medewerkers. Veel medewerkers kunnen wel aangeven waar ze zich zouden kunnen verbeteren, maar om het vervolgens daadwerkelijk te doen is een ander verhaal!

U kunt nog zulke mooie plannen uitbroeden, als ze niet worden overgenomen door degenen die “het moeten doen”, zal het nooit succesvol worden. Het zal u niet verbazen dat uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de verandertrajecten hierover struikelt! De zwakste schakel tussen deze plannen en de gewenste resultaten is het menselijk gedrag!

Hoe komt dat dan? Mensen zijn van nature op zoek naar veiligheid en bevestiging. Het loslaten van de voor hen bewezen methoden en gedrag, het incorporeren van nieuwe vaardigheden in de dagelijkse praktijk, is moeilijk. Die oude patronen hebben ze immers gemaakt tot wat ze nu zijn. Het menselijk gedrag bestaat uit bewust (10%) en onbewust gedrag (90%). Door een intrinsieke motivatie komen mensen pas echt in beweging, dat kan uit angst zijn maar ook uit de overtuiging dat ze echt een betere keuze kunnen en willen maken.

Dilts en Bateson hebben onderzocht hoe gedrag succesvol en blijvend veranderd kan worden. Dat model voor gedragsver-andering is interessant om eens nader te bekijken vanuit de vraagstelling “Waarom gedraagt iemand zich zoals hij zich gedraagt” om van daaruit in te zoomen op het bestaande gedrag in de organisatie. Het model dat zij ontwikkeld hebben gaat uit van zes lagen:
1. Zingeving, wat wil ik, waar ben ik op uit.
2. Identiteit, wie (wat) ben ik.
3. Waarden, overtuiging, normen, waar geloof ik in, wat vind ik.
4. Capaciteiten, wat kan ik.
5. Gedrag, wat doe ik.
6. Omgeving

Een verandering in één laag veroorzaakt veranderingen in andere lagen, zowel naar boven als naar beneden. Des te hoger in het model wordt aangesloten tijdens een veranderings proces, des te fundamenteler de verandering zal plaatsvinden. De kans op een succesvolle en blijvende verandering neemt daarmee sterk toe.

Het is dan ook logisch bij het doorvoeren van veranderingen binnen organisaties de mensfactor een ereplaats te geven. Door het toepassen van de juiste mix van o.a. communicatie, coaching, ontwikkeling, respect & motivatie kunnen medewerkers blijvend hun gedrag veranderen. Pas dan kunt u uw mooie strategische plannen goed door laten werken in de gehele organisatie.

Dus  als u besluit uw organisatie aan de zich wijzigende marktomstandigheden aan te passen, u langdurige en effectieve resultaten wilt: maak dan de keuze voor een partner die, naast inzicht in en ruime ervaringen met strategische trajecten, op gedragsniveau met uw medewerkers aan de slag gaat. Mensen willen niet geleerd krijgen hoe het beter moet, ze willen zelf ontdekken, uitvinden en geloven hoe het beter kan!

---------

Via innovatie naar marktleiderschap

Een aantal van de meest succesvolle ondernemers ter wereld is gevraagd om hun visie en inzichten te delen ten aanzien van het belang van innovatie voor het succes van hun bedrijf. Hoe te verwachten is de uitkomst: “het vermogen om creatieve denkprocessen te managen, te organiseren, te voeden en te cultiveren houdt direct verband met groei en prestaties”.

’s Werelds beste ondernemers begrijpen allemaal dat innovatie de primaire kracht is die een onderneming naar markt leiderschap kan doen stijgen en kan helpen de concurrentie voor te blijven. Echter, naarmate een bedrijf groeit, wordt de creatieve vonk maar al te gemakkelijk gedoofd door een verstikkende laag regels, procedures en bureaucratie. Organisaties die dit slim en goed georganiseerd hebben, zullen de weg naar marktleiderschap sneller weten af te leggen.

Is innovatie een doelgerichte, strategische en fundamentele prioriteit?
Sla innovatie niet over in de strategie. Innovatie is de brandstof in de motor van uw snelgroeiende onderneming op haar route naar marktleiderschap. Maar veel bedrijven nemen innovatie niet of onvoldoende op in de strategische prioriteiten. Innovatie moet aan de directietafel worden geagendeerd.

Bent u in staat procedures met spontaniteit te verenigen?
Ga zuinig om met uw integratiekracht – dat is wat u uniek maakt. Terwijl uw bedrijf gestaag doorgroeit, is het van belang dat u een klimaat creëert en in stand houdt waarin creatieve talenten de volledige vrijheid hebben om nieuwe ideeën te bedenken. Bureaucratisch denken is de dood in de pot voor innovatie. Het is aan de leider om een creatieve cultuur te cultiveren.

Kunt u innoveren rond details van de producten en diensten, en hoe verhoudt zich dat tot het grote geheel?
Goede ideeën zijn veel te waardevol om er onzorgvuldig mee om te springen. Revolutionaire ideeën zijn juweeltjes die goede bewaking en bescherming verdienen. Uw zoektocht naar dergelijke ideeën en het proces waarmee u ze ontwikkelt dienen over de hele breedte van de organisatie strak geregisseerd te worden. Innovatie vereist dus toch ook organisatie.

Creëert u een cultuur waarin ideeën tot bloei kunnen komen, en kansrijke ideeën tegelijkertijd worden benut en verzilverd?
Zorg voor evenwicht tussen regenboog en resultaat. Snelgroeiende bedrijven moeten een verbinding maken tussen creativiteit en winst. Als u nieuwe ideeën niet kunt omzetten in producten en diensten die bijdragen aan winstgevendheid, zult u uw doel van marktleiderschap minder snel of niet bereiken. Wat u nodig heeft is het juiste evenwicht tussen regenboog- fantasieën en winst maken.

Bent u in staat innovaties door te voeren rond hoe het bedrijf opereert, en niet alleen wat het doet?
Maak een nieuw plan voor de bedrijfsstructuur en de gang van zaken, niet alleen voor wat het bedrijf levert. Ondernemers zijn vaak briljant in het bedenken van nieuwe producten en diensten, maar om die snelle koers te blijven varen en duurzaam te blijven groeien, moet u diezelfde innovatieve ijver inzetten voor hoe u uw bedrijf runt, en niet alleen voor wat het levert.

Zoals u ziet: de kunst zit er meer in een goede balans te vinden tussen doen en denken, creativiteit en restricties, organiseren en vrij laten van medewerkers. Uiteraard dienen de afwegingen welke leiden tot het ‘embedden’ van een innovatieve omgeving in uw organisatie zorgvuldig te worden gemaakt. Dat dit geldt voor zowel grote als kleine organisaties hoeft geen nadere onderbouwing.

 

REFERENTIES
Een samenvatting van uitgevoerde projecten.

BLOGS
Onze kijk op ondernemen en daaraan gerelateerde onderwerpen.

ACTUALITEIT
Wat ons naast ons werk bezig houdt.


 
Actualiteit